We zijn gemotiveerd tot op het bot (of – grapje – het spreekbeentje – copyright bij Alex Boon,) om patienten te helpen met stemproblemen, om zangleerlingen te coachen. En natuurlijk vinden we ons vak belangrijk of super-belangrijk.
En soms is het ook heilzaam om eens even afstand te nemen: om hoeveel patienten gaat het nu eigenlijk? In de logopedie publiceerde NIVEL Zorgregistratie haar cijfers voor wat betreft logopedie in de eerste lijn. “We” schommelen altijd ergens tussen 3,3 en 4,8% van alle logopedische behandelingen die in een jaar gegeven worden:
2016: 3,3%
2017: 4,8%
2018: 4,6%
2019: 3,8%
2020: 3,8%
Het stemt tot enige nederigheid en misschien ook nuancering. En wij als Stemplatformers denken bij dat soort getallen: “Laten we in alle initiatieven op stemgebied – en die zijn er veel! – zoveel mogelijk de krachten bundelen”. Want misschien vinden wij als stemprofessionals wel dat we met veel zijn en dus dat er veel patienten met stemproblemen zijn. Maar in de kern gaat het dus om kleinere aantallen. Het Stemplatform wil uitnodigend zijn, wil een weerspiegeling zijn van alles wat er leeft onder stem-collega’s. Daar horen ook andere meningen bij. Misschien betekent het dat de koers van Stemplatform wat moet wijzigen of meebewegen. En dat vinden wij prima. Beter dan het beeld van de vroegere protestantse kerk waar iedere afwijkende mening leidde tot een nieuwe kerktak. Zonde van de energie, zonde van de kracht die uitgaat van ‘allemaal samen’. En naar patienten en huisarten toe: versnippering maakt onduidelijk.
Literatuur: NIVEL Zorgregistraties: Zorg door de logopedist in de eerste lijn: jaarcijfers 2020 en trendcijfers 2016-2020.
MdK, 8/2/2022.