Marijn Brouwers is musicalzanger en acteur, is als docent verbonden aan de opleiding muziektheater van de opleiding Codarts in Rotterdam, is opgeleid als haptotherapeut en maakt illustraties. Momenteel zingt hij in de musical Titanic. Namens Stemplatform vroeg Esther Miske deze duizendpoot hoe hij de afgelopen periode, als uitvoerend musicus, beleefd heeft.
Kun je iets vertellen over hoe het afgelopen jaar voor jou geweest is?
Afgelopen jaar ben ik gestart met spelen in de productie Titanic. Muzikaal gezien is het een prachtige productie en wat ik persoonlijk heel fijn vind, is dat het echt een groepsproductie is. Helaas hebben we de productie nog niet vaak kunnen spelen, door de maatregelen. Hopelijk kunnen we begin 2022 weer opstarten en alle 188 shows spelen tot aan juli.
Daarnaast ben ik vlak voor de coronaperiode gestart met werken bij Codarts. Dat kwam dus eigenlijk heel goed uit. Ik ben hierdoor nog steeds met mijn vak bezig geweest, maar meer aan de coachende kant. Jonge mensen in het vak begeleiden vind ik geweldig om te doen.
Foto: Roy Beusker
Hoe ga je als uitvoerend musicus om met de onzekerheden die corona met zich meebrengt?
Het ene moment bestaat mijn vak en het andere moment bestaat het niet meer, dat is moeilijk om mee om te gaan. Soms voelt mijn vak secundair aan alle erge dingen die in de wereld gebeuren. Ik geloof in kunst, in de rol die dit in het leven speelt, maar de relevantie van ons vak is in deze tijd soms moeilijk te blijven zien. Ik zie ook in dat het probleem groter is dan mijzelf, we leven allemaal een soort nieuw leven. De wereld draait soms weer, maar stopt dan ook weer even.
Wat heb je gedaan om jezelf in je vakgebied te blijven ontwikkelen in het afgelopen jaar?
Door in een productie te spelen ben je als performer aan het ontwikkelen. Je zingt iedere dag. Door een productie vaker te spelen wordt het op een bepaald moment meer ontspannen. Ik heb fijne medespelers, waardoor iedere avond vernieuwend en verrassend is. Ik kijk er erg naar uit om dat verder te ontwikkelen.
Daarnaast ben ik vorig jaar augustus afgestudeerd als haptotherapeut. Dit was voor mij echt een verdiepingsslag, met name in mijn rol als coach. Met behulp van haptotherapie kun je op zoek naar de mens achter de performer. Wie ben je zelf? Hoe maak je contact? Hoe verhoud je je in de ruimte? In theaterland moet je vaak aan de verwachtingen voldoen, maar dat kun je ook omdraaien: Wat kom ik brengen? Naast mijn huidige werkzaamheden kan ik dus ook als haptotherapeut aan de slag.
Hoe houd je jezelf en je stem gezond?
Een hele belangrijke vind ik: rust. Ik probeer mijn rust te nemen door bijvoorbeeld in de tourbus op een rustig plekje naar klassieke muziek te luisteren. Dan dommel ik even weg. Ik heb genoeg aan een kort slaapje, een powernap.
Bij Titanic hebben we een vast schema voor een fysieke- en stem warming-up. Ik merk dat mijn stem daardoor kernachtiger wordt, ik heb een betere plaatsing en voel de resonansholtes in mijn hele lijf. Het is ook gewoon lekkerder qua energie.
“Mijn stem gezond houden vergelijk ik met topsport.”
Als ik een tijdje niet heb gezongen, word ik lui. Ik moet weer ‘in shape’ komen. Ik heb vaste technische oefeningen, die oefen ik met een tape of aan de piano, ongeveer 35 minuten. Daarnaast bubbel ik heel veel, soms zelfs al ’s ochtends onder de douche. Het liefst doe ik dat iedere dag. Wanneer ik weer moet gaan spelen na een tijdje rust is het belangrijk om niet één, maar twee dagen van tevoren te beginnen met zingen. In een periode van niet spelen en vakantie vind ik het zeker lastiger om mijn stem fit te houden. Rond de feestdagen laat ik een wijntje bijvoorbeeld ook niet staan wanneer ik niet speel.
Er is een periode geweest dat ik ernstig ziek was. Ik heb toen ook een maand op de IC doorgebracht, met onder andere een dubbele longontsteking. Mijn stem was toen haast weg. Ik maakte me zorgen of ik ooit wel weer zou kunnen zingen. Mijn zangdocent heeft me geholpen weer in topvorm te komen met mijn stem. Dat heeft wel 1,5 jaar geduurd. Mindset is hierin erg belangrijk, maar het feit of je lichaam er wel of niet klaar voor is, dat kun je niet afdwingen. Het is een kwestie van laveren tussen je grens verleggen en voldoende rust nemen.
Wat zou je de lezer nog willen meegeven?
Wees niet bang om af en toe een beetje de grens op te zoeken. Niet te voorzichtig te zijn. Blijf luisteren naar wat je lichaam je vertelt. En: Ga op zoek naar de mens achter de performer.
Websites: www.marijnbrouwers.nl en www.haptosite.nl
Foto: Claudia Otten