Uit de dagelijkse praktijk:
patient is koorzanger(es), is gefrustreerd over de vooruitgang van therapie, vindt ’t moeilijk om aan meerdere logopedische dingen tegelijk te denken, gebruikt Lax Vox naar tevredenheid als reminder in huis, heeft het idee dat Lax Vox er voor zorgt dat het kraken in de stem verdwijnt, heeft een koordirigent die bij het inzingen instructies geeft over de houding (en verder niet). In stemproeven reageert hij/zij goed op ‘wat hoger spreken’ en ‘met meer mond&keelruimte zingen’.
Geanonimiseerde verslaglegging:
……”Gezien de beleving van patient is gezocht naar een ingang:
- Idee van ‘meerdere dingen tegelijk denken’ versus ‘1 ding tegelijk’: ‘meerdere dingen tegelijk’ is te moeilijk, kan beter vervangen worden door 1 ‘denk’-ding: (i.c. hoger spreken).
- Idee van Lax Vox als reminder is prima voor thuis, maar werkt niet buitenshuis. Patient wordt uitgenodigd een reminder te verzinnen om ook buitenshuis te oefenen.
- Idee dat Lax Vox er voor zorgt dat in het dagelijks leven de kraak altijd verdwenen is, is een irreëel idee, nl. Lax Vox is inderdaad o.a. bedoeld om de adem/stemstroom te optimaliseren, en om voldoende mond&keelruimte te creeren. Maar het blijft een fase: patient zal ook altijd moeten investeren in het optimaliseren van de stemtechniek in het dagelijks leven.
- In het koorzingen geeft de koordirigent wel instructies over houding, maar niet over de openheid van mond&keelruimte: patient merkt dat zingen aanmerkelijk makkelijker gaat als hij/zij de mond&keelruimte ruimer instelt. Voorstel om in de koorrepetitie dit standaard te oefenen. Eventueel kan klinkeregalisatie daarbij ook helpen: /o/ wordt /oo/, /a/ wordt /aa, /e/,/ee/,/ie/ worden /i/.
Patient is gemotiveerd om hier verder mee te oefenen onder begeleiding van behandelend logopedist.“…….
MdK, 17/2/2020.