Behandelen/coachen op de werkplek?
Je kiest als therapeut om praktische redenen meestal voor behandelen in je praktijkruimte: dat is nu eenmaal de gebruikelijke setting, daar heb je met ziektekostenverzekeraars afgesproken te zullen behandelen, etc. Toch is het soms de vraag of die praktijkruimte wel altijd de meest effectieve plek is. Want je kunt nog zoveel logopedische methoden prachtig oefenen, nog zo veel uitstekende adviezen geven, in de logopedische praktijkruimte gebeurt het niet! Het gebeurt op de werkplek of oefenplek van een patiënt/client: De zanger(es) zingt in haar/zijn koor/ensemble/band, inclusief:
- de eisen van de muzikaal leider,
- de voor de stem van de zanger(es) geschikte partijen (classificatie),
- de voor de stem van de zanger(es) al dan niet geschikte toonsoorten van liedjes (classificatie),
- de collega-zanger(s) aan weerszijden die al dan niet hard/zacht/zuiver/onzuiver/technisch geschoold/technisch ongeschoold/zeker/onzeker/….. zingen,
- de akoestiek van de repetitieruimte,
- de terugkoppeling van de monitoren
- etc.
Waarom niet eens een dubbelconsult gepland in de repetitieruimte, ook al mag dat misschien niet van de ziektekostenverzekeraar. Maar in goed overleg met de patiënt is er best wat mogelijk. Ga eens zitten luisteren en kijken: wat registreer je?
In kleinere gezelschappen is het soms ook mogelijk even ruimte te maken voor de patient/client. Zo was ik recent bij een zanger(es) in een lichte muziek-octet met stemproblemen, registerproblematiek, KNO-onderzoek leverde weinig op, in therapie oplossingen gezocht, enorm gefrustreerd, wilde ophouden met zingen. Al luisterend bleek dat de oplossingen prima werkten, dat collega-zangers niet eens in de gaten hadden dat er kleine veranderingen waren, dat de problemen er wel degelijk waren, maar ook niet te groot gemaakt hoefden te worden. Dat was helpend, opluchtend.
Een positief resultaat dus, dat niet behaald zou zijn in de praktijkruimte.
MdK, 12/2/2020