Hoe gaat de huisarts om met stemklachten?
Stemplatform Interviewer: Astrid de Vries
Geïnterviewde huisarts: Job Nievaart
Datum: 29-3-2022
Bij het Stemplatform zijn we benieuwd naar de aanpak van stemklachten door de huisarts. Hoe wordt hier in een eerstelijns praktijk mee omgegaan? Hoeveel stempatiënten worden doorgaans gezien en hoe verloopt het contact met de andere zorgverleners? De eerste stap van een patiënt met stemproblemen is meestal naar de huisarts. Ik vroeg aan Job Nievaart, huisarts in Nieuwegein, naar zijn ervaringen met stem in de praktijk.
- In welke praktijk ben je werkzaam? Ik ben al 30 jaar werkzaam als huisarts. Ik ben eigenaar van 2 Gezondheidscentra: in Nieuwegein en Lexmond. Op beide praktijken zijn meerdere huisartsen werkzaam. In het Gezondheidscentrum in Nieuwegein zijn ook andere disciplines werkzaam: logopedie, fysiotherapie, psychologie, diëtetiek, podologie. Er is dagelijks gelegenheid elkaar te ontmoeten tijdens gezamenlijke koffie of lunch.
- Hoeveel stem- en keelgerelateerde klachten zie je gemiddeld in de week? Dagelijks zie ik 1-2 patiënten met keel-stemklachten. Dat kan nogal wisselen en hangt ook samen met de periode van het jaar. In sommige periodes zijn er meer luchtweginfecties of keelklachten, zoals in het griepseizoen.
- Welke stem/keelgerelateerde klachten zie je het meest? Ik zie vooral klachten van de larynx, trachea en longen. Daarbij is de stemklacht vaak secundair. Primaire stemklachten zie ik weinig, ongeveer 1 keer in de 2-3 maanden.
- Wat is je handelswijze bij stemklachten? Ik stuur de patiënt eerst langs de KNO-arts voor diagnostiek en om andere pathologie uit te sluiten.
- Ben je bekend met de Richtlijn stem? Nee, ik verwijs op basis van de ernst van de klachten, de duur en de voorgeschiedenis, dat kan per patiënt verschillen.
- Hoe informeer je de patiënt met stem-keelklachten? Tijdens het consult bespreek ik met de patiënt mijn bevindingen en geef ik mondeling toelichting op de klacht. Ik bespreek mijn advies en overleg met de patiënt hierover. Ik geef geen folders mee of tips voor websites.
- Hoe ga je om met verslaggeving rondom stem? Alle verslagen komen in het dossier van de patiënt, Als huisarts in de eerste lijn zijn wij de volledige dossierhouders en beschikken dus over alle rapportages. De verslagen worden door de artsen globaal gescreend. Er wordt vooral gekeken naar de hulpvraag, de conclusie en het advies. Er wordt een korte notitie gemaakt in de behandelepisode bijvoorbeeld: logopedie: stem. Indien er specifieke vragen komen, kunnen we altijd de volledige verslaglegging raadplegen met daarin specifieke onderzoeksgegevens.
- Wat is jouw ideaalbeeld van een multidisciplinaire samenwerking in jouw gezondheidscentrum? Samen koffie drinken! Samenwerking ontstaat waar een behoefte is en waar mensen elkaar leren kennen. Tijdens de koffiemomenten komen ook wel vakinhoudelijke vragen naar voren. Je leert zo meer over de behandelmogelijkheden van de diverse disciplines. Ik heb bijvoorbeeld een bredere kijk gekregen op logopedie doordat wij deze discipline ook in het centrum hebben. Van logopedie had ik me niet gerealiseerd wat daar allemaal aan behandelmogelijkheden zijn, naast bijvoorbeeld schoolkinderen, oncologie, stotteren. Op de huisartsenopleiding was in mijn tijd nauwelijks aandacht voor stem.
- Ben je bekend met het Stemplatform? Wel van gehoord via onze logopedist. Website ziet er goed uit. De beschreven stemproblemen zijn echter gericht op een situatie waarbij al een diagnose is gesteld, dat is soms pas in een later stadium dan bij het eerste huisartsenconsult. Zinvol dat er gratis stem- en ademtests op staan.
- Heb je behoefte aan uitgebreidere informatie over stem en behandelingsmogelijkheden? Nee, bij vragen stuur ik door en dan kunnen de stemprofessionals hun eigen expertise inzetten.