Soms is het prima geregeld voor sprekers, maar heel vaak niet: de akoestiek in een ruimte, een klaslokaal, een collegezaal, een vergaderruimte, een gymzaal, noem maar op.
Je kunt vanuit allerlei gezichtspunten naar ‘stem’ kijken; vanuit technisch en behandel-perspectief, maar ook vanuit preventie en proactief voorkomen van stemproblemen door bijvoorbeeld de omstandigheden van een ruimte zo in te richten dat een spreker makkelijk spreekt. Dat vraagt om visie, niet alleen van onze eigen disciplines, maar vooral ook van ieder die met bouwen van ruimtes te maken heeft. Je kunt daarbij denken aan architecten, maar ook aan de rijksoverheid in de vorm van het zgn. Bouwbesluit. In dat Bouwbesluit is helaas maar bitter weinig op dat vlak geregeld, tot op heden een ernstig gemiste kans wat mij betreft!
Gelukkig zijn ze er wel, architecten die de problematiek snappen. Zo is er in Houten een architect die een gymzaal ontwierp waarbij hij rekening hield met de akoestiek.
In bijgaande peptalk uit 2012 spreekt Julian Treasure over de noodzaak dat architecten ‘hun oren gebruiken’: Why architect need to use their ears.
Foto: eigen foto van gebouw in aanbouw, i.c. RIVM en CBG Uithof Utrecht
MdK