Motivatie, de drijfveer om eigen gedrag te willen veranderen. De stemprofessional begeleidt en stimuleert een patiënt of leerling bij dat proces.
In een aantal blogs wordt dit onderwerp belicht, steeds een gedachte die mogelijk helpend kan zijn.
Vandaag:
Een medewerker in de kinderopvang met stemproblemen.
Ik kom ze regelmatig tegen: medewerkers in de kinderopvang met stemproblemen. Het zijn vaak jonge mensen die nog niet zo lang werken. Ze gaan naar hartelust uit. Ze hebben meestal nog niet zo veel bagage als het gaat om kennis van spraak- en taalontwikkeling van de kinderen die aan haar/zijn zorg zijn toevertrouwd.
Voor jongeren geldt – net als overigens voor ouderen -: je moet alleen je gedrag maar veranderen als je dat echt zelf wilt. Niet omdat iemand anders dat zegt, niet omdat iemand anders je gestuurd heeft. Als je op dit moment er voor kiest om vocaal uit de band te springen bij het uitgaan, be my guest; misschien zien we elkaar over 5 jaar, even goede vrienden…….
Soms helpt een gesprek over de verantwoordelijkheid die zo’n medewerker heeft richting ‘haar/zijn’ kinderen: een jong kind is gebaat bij een goede input, een helder spreeksignaal, duidelijk verstaanbare taal. Als de medewerker hees of schor is, slecht uitspreekt, binnensmonds praat, altijd te luid praat, etc. is dat signaal snel verstoord. Het kind krijgt een beperkt, onvolledig spreeksignaal binnen; dat is niet bevordelijk voor haar/zijn spraak/taalontwikkeling.
Motivatie om het eigen stemgedrag te veranderen zou dus de professionele verantwoordelijkheid kunnen zijn.
MdK/28-1-2020
Copyright foto: prive