Nieuwsbrief Stemplatform juli
In deze editie:
- Uitgelicht: Adembenemend
- Nieuws vanuit het Stemplatform
- Stemprofessional in beeld
- Nieuws uit het werkveld
- Agenda
Uitgelicht: Adembenemend
Wie zijn de schrijvers achter het boek: Adembenemend? Wij vroegen hen om zich voor te stellen en wat over het boek met ons te delen.
– Wie zijn Miriam en Yolande?
Miriam Helsper is logopedist en adem- en ontspanningstherapeut en docent presentatietechniek. Zij is werkzaam in logopediepraktijk Odijk-Bunnik en is docent aan de IVA Driebergen. Miriam is specialist op het gebied van adem, stem, stotteren en presentatie-coaching.
Yolande Kylstra is naast logopedist en adem- en ontspanningstherapeut ook yogadocent. Haar praktijk is gevestigd in Zeist. In haar praktijk ligt de focus op de behandeling van mensen met klachten op het gebied van adem, stem en ontspanning.
– Wat voor boek heb je geschreven?
Dit boek is een praktische handleiding voor mensen met klachten op het gebied van adem, stem en spreken. Er staan 50 ingesproken oefeningen in. Daarmee is het boek niet alleen interessant voor de leek, maar zeker ook voor collega logopedisten, zangpedagogen en andere stemfanaten.
– Wat kun je in het boek lezen?
Een brok in de keel, iets beneemt je de adem, de adem stokt. Op het moment dat je niet meer vrijuit kunt ademen blokkeert je stem of het spreken. Je slaat dicht of rent het liefst van het podium af. Hoe werkt spanning op de adem, het spreken, zingen en musiceren? Waarom werken wij eerst aan een degelijke basis voor houding, adem en stem? Dit boek geeft compact uitleg hoe de adem werkt onder spanning, wanneer je blokkeert en wat je dan het beste kunt doen. Er zijn veel praktische oefeningen en tips opgenomen zodat je snel zelf aan de slag kunt met vrijuit spreken, ontspannen presenteren, musiceren en acteren.
– Voor wie is het boek bedoeld?
Dit boek is geschreven voor mensen met klachten zoals: stemklachten, heesheid, pijn in de keel, het gevoel dat er iets in de keel zit, slikklachten, spanningsgevoel in de keel, stotteren, onverstaanbaar spreken, podiumangst, spreekangst, overmatig boeren, hikken of verslikken. Acteurs, managers, politici die in het openbaar spreken en presenteren, solozangers, koorleden, toneelspelers en leerkrachten.
– Waar kan ik het boek bestellen?
Het boek is te bestellen via onze website: https://adembenemend.online/bestellen/boek/ maar natuurlijk ook gewoon via de reguliere kanalen.
– Staat er nog meer op de planning? (als het gaat om het ontwikkelen van een product?
Afgelopen jaar hebben we een aantal keer de workshop EHBA (Eerste Hulp bij Adem- en Stemproblemen) voor logopedisten gegeven. Komend jaar gaan we deze workshop omzetten in een e-learning!
(Foto links: Miriam & Yolande. Foto rechts: Tiete Damsté-Terpstra)
(Foto’s zijn geplaatst na toestemming)
- Nieuws vanuit het stemplatform
Alle aangesloten stemprofessionals kunnen een banner van Stemplatform op hun eigen website plaatsen. Je kunt de banner downloaden door naar het artikel op de website te gaan onder Laatste nieuws: https://www.stemplatform.nl/banner-aangesloten-stemprofessional
- Overleg Stemplatform en NVZ
In april is er overleg geweest tussen Stemplatform en de NVZ (Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen). Door nauw samen te werken en informatie te delen willen we het aandeel van de zangpedagogen op Stemplatform vergroten. In de agenda op de site zijn dan ook de symposia van de NVZ terug te vinden.
- Stemprofessional in beeld
Ken je onze rubriek ‘Stemprofessional in beeld’? Deze week staat collega Marthè Nijkamp in het zonnetje. Lees het artikel hier: https://www.stemplatform.nl/stemprofessional-in-beeld-13-marthe-nijkamp
Als collega zangpedagoog, logopedist of KNO-arts nodigen we je graag uit om je voor te stellen in deze rubriek. Op onze website kun je je gemakkelijk aanmelden via het online formulier.
- Nieuws uit het werkveld
De Expertisegroep Logopedie en transgender zorg houdt zich bezig met logopedie bij transgender personen. Om inzichtelijk te krijgen hoe groot deze doelgroep binnen de logopedie is, hebben zij behandelcijfers opgevraagd bij NIVEL voor diagnosecode 2400. Dit is de code die logopedisten onderling hebben afgesproken voor deze behandelingen, tijdens de cursus logopedie voor transgender personen. Alle collega’s die de basiscursus hebben gevolgd gebruiken code 2400 voor deze behandelingen.
Het aantal behandelingen met code 2400 was opvallend laag. Wellicht gebruikt niet iedere logopedist deze code bij genderdysfonie. De expertisegroep wil collega’s oproepen om deze diagnosecode voor de behandeling van genderdysfonie te gebruiken. Voor inhoudelijke vragen mail naar: translogopedie@gmail.com (mailadres van Barbara van Olffen en Barbara Goes).
Agenda
- 26-07-2022 – Access Bars binnen de stemtherapie, Eindhoven
- 27/31-07-2022 – Leading Voices, Utrecht
- 24/27-08-2022 – PEVOC Tallin, Estland
- 02-09-2022 – Access Bars binnen de stemtherapie, Eindhoven
- 08-09-2022 – Stemtherapie bij beroepssprekers, Amersfoort
- 10-09-2022 – Biofeedback en triggerpoints, Eindhoven
- 17-09-2022 – Najaarssymposium NVZ,
- 20-09-2022 – Zangtechnieken in de logopedie – Eindhoven
- 22-09-2022 – Access Bars binnen de stemtherapie, Eindhoven
- 28-09-2022 – Cranio Mandibulaire Dyfunctie, Eindhoven
- 28, 29 & 30-09-2022 – Post-hbo-cursus: Lichtenberger Methode voor logopedisten – Westzaan
Hierboven zijn de cursussen tot en met september 2022 te zien die bij Stemplatform aangemeld zijn. Voor het cursusaanbod na september zie: https://www.stemplatform.nl/cursussen
Namens Stemplatform wensen wij iedereen een fijne zomer!
Heb je zelf ideeën voor Stemplatform? Of wil je iets delen in de nieuwsbrief? Neem contact met ons op via contact@stemplatform.nl