Nieuwsbrief Stemplatform januari 2022

In deze editie:
Nieuws vanuit het stemplatform
Hoe overleef je de pandemie als uitvoerend musicus – interview met Marijn Brouwers
Branco van Dantzig onderscheiding voor Voice Buddy
Enquête stemversterkers
Agenda tot mei

Nieuws vanuit het Stemplatform

Beste stemprofessional,

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Hopelijk brengt het nieuwe jaar ons weer mooie samenkomsten, ideeën en kennis op het gebied van stem.

Stemplatform is een onafhankelijk platform met een verbindende en uitnodigende rol binnen de stemwereld. Eind 2021 zijn er twee nieuwe namen toegevoegd aan ons team: Mariëlle Dortmans en Esther Miske. Twee jonge collega-logopedisten, die actief zijn in het werkveld, maar nu ook achter de schermen bij Stemplatform. Zij zullen Astrid en Michel ondersteunen in de dagelijkse leiding. Je kunt ze tegenkomen in mailcontact, social media of in projecten.

 

      Mariëlle Dortmans                                                                                     Esther Minske

Het komende jaar willen we onze zichtbaarheid vergroten. We zullen actiever zijn op social media, regelmatig updates plaatsen op de website en een terugkerende nieuwbrief publiceren. Daarnaast wordt er komend jaar gewerkt aan verbinding in het onderwijs, bij de opleidingen logopedie en zijn we op zoek naar een manier om meer zangpedagogen te laten aansluiten bij het platform.

Heb je zelf ideeën voor het Stemplatform? Ken je zinvolle nieuwe cursussen, workshops, materialen of artikelen? Wil je iets inzenden voor de nieuwsbrief? Deel het met ons! Je kunt ons bereiken via contact@stemplatform.nl.

Check ook onze socials:
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100077216166411&sk=about
Instagram: https://www.instagram.com/stemplatform_damste_terpstra/
LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/stemplatform-damst%C3%A9-terpstra-49b61922a

Stemmige groeten,

Astrid de Vries, Michel de Kort, Mariëlle Dortmans & Esther Miske

Artikel
Hoe overleef je de pandemie als uitvoerend musicus?

Interview Marijn Brouwers

Marijn Brouwers is musicalzanger en acteur, is als docent verbonden aan de opleiding muziektheater van de opleiding Codarts in Rotterdam, is opgeleid als haptotherapeut en maakt illustraties. Momenteel zingt hij in de musical Titanic. Namens Stemplatform vroeg Esther Miske deze duizendpoot hoe hij de afgelopen periode, als uitvoerend musicus, beleefd heeft.

Kun je iets vertellen over hoe het afgelopen jaar voor jou geweest is?

Afgelopen jaar ben ik gestart met spelen in de productie Titanic. Muzikaal gezien is het een prachtige productie en wat ik persoonlijk heel fijn vind, is dat het echt een groepsproductie is. Helaas hebben we de productie nog niet vaak kunnen spelen, door de maatregelen. Hopelijk kunnen we begin 2022 weer opstarten en alle 188 shows spelen tot aan juli.
Daarnaast ben ik vlak voor de coronaperiode gestart met werken bij Codarts. Dat kwam dus eigenlijk heel goed uit. Ik ben hierdoor nog steeds met mijn vak bezig geweest, maar meer aan de coachende kant. Jonge mensen in het vak begeleiden vind ik geweldig om te doen.

Foto: Roy Beusker

Hoe ga je als uitvoerend musicus om met de onzekerheden die corona met zich meebrengt?

Het ene moment bestaat mijn vak en het andere moment bestaat het niet meer, dat is moeilijk om mee om te gaan. Soms voelt mijn vak secundair aan alle erge dingen die in de wereld gebeuren. Ik geloof in kunst, in de rol die dit in het leven speelt, maar de relevantie van ons vak is in deze tijd soms moeilijk te blijven zien. Ik zie ook in dat het probleem groter is dan mijzelf, we leven allemaal een soort nieuw leven. De wereld draait soms weer, maar stopt dan ook weer even.

Wat heb je gedaan om jezelf in je vakgebied te blijven ontwikkelen in het afgelopen jaar?

Door in een productie te spelen ben je als performer aan het ontwikkelen. Je zingt iedere dag. Door een productie vaker te spelen wordt het op een bepaald moment meer ontspannen. Ik heb fijne medespelers, waardoor iedere avond vernieuwend en verrassend is. Ik kijk er erg naar uit om dat verder te ontwikkelen.

Daarnaast ben ik vorig jaar augustus afgestudeerd als haptotherapeut. Dit was voor mij echt een verdiepingsslag, met name in mijn rol als coach. Met behulp van haptotherapie kun je op zoek naar de mens achter de performer. Wie ben je zelf? Hoe maak je contact? Hoe verhoud je je in de ruimte? In theaterland moet je vaak aan de verwachtingen voldoen, maar dat kun je ook omdraaien: Wat kom ik brengen? Naast mijn huidige werkzaamheden kan ik dus ook als haptotherapeut aan de slag.

Hoe houd je jezelf en je stem gezond?

Een hele belangrijke vind ik: rust. Ik probeer mijn rust te nemen door bijvoorbeeld in de tourbus op een rustig plekje naar klassieke muziek te luisteren. Dan dommel ik even weg. Ik heb genoeg aan een kort slaapje, een powernap.
Bij Titanic hebben we een vast schema voor een fysieke- en stem warming-up. Ik merk dat mijn stem daardoor kernachtiger wordt, ik heb een betere plaatsing en voel de resonansholtes in mijn hele lijf. Het is ook gewoon lekkerder qua energie.

“Mijn stem gezond houden vergelijk ik met topsport.”

Als ik een tijdje niet heb gezongen, word ik lui. Ik moet weer ‘in shape’ komen. Ik heb vaste technische oefeningen, die oefen ik met een tape of aan de piano, ongeveer 35 minuten. Daarnaast bubbel ik heel veel, soms zelfs al ’s ochtends onder de douche. Het liefst doe ik dat iedere dag. Wanneer ik weer moet gaan spelen na een tijdje rust is het belangrijk om niet één, maar twee dagen van tevoren te beginnen met zingen. In een periode van niet spelen en vakantie vind ik het zeker lastiger om mijn stem fit te houden. Rond de feestdagen laat ik een wijntje bijvoorbeeld ook niet staan wanneer ik niet speel.

Er is een periode geweest dat ik ernstig ziek was. Ik heb toen ook een maand op de IC doorgebracht, met onder andere een dubbele longontsteking. Mijn stem was toen haast weg. Ik maakte me zorgen of ik ooit wel weer zou kunnen zingen. Mijn zangdocent heeft me geholpen weer in topvorm te komen met mijn stem. Dat heeft wel 1,5 jaar geduurd. Mindset is hierin erg belangrijk, maar het feit of je lichaam er wel of niet klaar voor is, dat kun je niet afdwingen. Het is een kwestie van laveren tussen je grens verleggen en voldoende rust nemen.

Wat zou je de lezer nog willen meegeven?

Wees niet bang om af en toe een beetje de grens op te zoeken. Niet te voorzichtig te zijn. Blijf luisteren naar wat je lichaam je vertelt. En: Ga op zoek naar de mens achter de performer.

Websites: www.marijnbrouwers.nl en www.haptosite.nl

Foto: Claudia Otten

Nieuws

Voice Buddy app wint Branco van Dantzig onderscheiding.

Op het NVLF congres heeft Ilse Heus, de maker van de Voice Buddy app, de Branco van Dantzigonderscheiding 2021 in ontvangst genomen. Voice Buddy is een app voor logopedisten en hun stemcliënten. De app biedt ondersteuning aan volwassen stemcliënten in de logopedische behandeling. De app bevat video’s met verschillende stemoefeningen, motivaties voor de cliënt en achtergrond informatie over de stem. Kijk op de website voor meer informatie op: www.voicebuddy.nl.

 

Enquête stemversterkers

Door Hilde Jonkers en Jessica Frembgen
Stemversterkers worden gebruikt door beroepssprekers en/of patiënten met stemproblemen. Om als zorgprofessional hierin goede advisering te kunnen geven, hebben wij, Hilde Jonkers en Jessica Frembgen (beide logopedisten en docenten stem), besloten om een ênquete op te stellen voor logopedisten/stemtherapeuten, KNO-artsen en ervaringsdeskundigen om ervaringen rondom stemversterking te verzamelen. De verwerkte resultaten worden meegenomen in een webinar en / of artikel.

Wij willen je uitnodigen om mee te doen aan een kort onderzoek met als doel het inventariseren van inzichten, mogelijkheden en ervaringen in het onderwerp stemversterking. Ook als je geen of weinig ervaring met stemversterkers hebt als zorgprofessional, kun je de enquête invullen.

Het invullen van de ênquete duurt ongeveer 10 minuten. De informatie zal vertrouwelijk en anoniem behandeld worden.

Dit is de link voor de enquête voor logopedisten:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMpUhKjFXUUcq8wqPe-ydhSZloNJFxL-ffigc18LEsT9vjYw/viewform?fbclid=IwAR1e5235VdBN3_b28hYZmREmAXK7yvmiKb7PBUtJQ8SsXEg-bxoe_YiQKfA

Dit is de link voor de ênquete voor KNO-artsen:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSen5o0r5uhJDLOJp6KEpi4GMM6nJYx5U7iP037CLj_3EpAO2g/viewform

Dit is de link voor de ênquete voor ervaringsdeskundigen:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeRQ0aLVcJr-eezKQsjgKN6uzFQbBPYz62gC6KKtWvviwC3SQ/viewform

Alvast bedankt voor de medewerking.

Met vriendelijke groeten,
Hilde Jonkers & Jessica Frembgen

 

Agenda tot mei 2022

Onderwerp datum Organisatie
Online profilering Stemlogopedie 27-01-2022 Martine van der Meulen
Stemtherapie bij kinderen 11-02-2022 Jopie Kuiper Stemtrainingen
Anatomie van (varkens-)larynxen 15-02-2022 & 22-02-2022 Marjan Oosterbaan
Taping binnen de logopedie 10-03-2022 & 17-03-2022 Einders Educatie
Stemtherapie bij beroepssprekers 11-03-2022 Jopie Kuiper Stemtrainingen
Psychogene Stem-, Spraak- en aanverwante stoornissen 24-03-2022 & 31-03-2022 Einders Educatie
Verdiepingscursus Logopedie voor transgenderspersonen 25-03-2022 Barbara Richmond- van Olffen en Barbara Goes
Meer dan Larynxmanipulatie 07-04-2022 & 21-04-2022 Einders Educatie


Mis je iets in de agenda? Geef het door! De agenda op de website blijft up to date.

 

Met vriendelijke groet,
namens Stemplatform
Astrid de Vries, Marielle Dortmans, Esther Miske & Michel de Kort
contact@stemplatform.nl