Nonmedical Treatments of Vocal Fold Nodules: A Systematic Review.
In opdracht van het Stemplatform Nederland hebben studenten logopedie van de Hogeschool Rotterdam een literatuurstudie gedaan naar recent onderzoek op het gebied van stem. Één daarvan ging over de behandeling van stemnoduli (stemknobbeltjes).
In 2018 is er in Iran een groot systematisch onderzoek uitgevoerd naar de behandeling van stemnoduli: Nonmedical Treatments of Vocal Fold Nodules: A Systematic Review door onderzoekers Mansuri, Tohidast, Soltaninejad, Kamali, Ghelichi & Azimi (pdf is te bevragen bij professionalisering@zangpedagogen.nl) Er werden 21 artikelen over het onderwerp met elkaar vergeleken die vanaf 2016 waren verschenen. De uitkomsten zijn gepubliceerd in Journal of Voice, vol. 32 no 5, 2018.
Stemnoduli zijn de meest voorkomende vorm van vocaal letsel. Het blijkt dat vooral vrouwen kwetsbaar zijn. Ze ontstaan vooral door vocaal misbruik (te hard, te lang achter elkaar spreken en/of zingen) of een niet goede stem/zangtechniek. Chirurgie en stemtherapie zijn de gebruikelijke behandelopties. Bij de eerste kunnen algehele anesthesie en lidtekenvorming echter nadelige gevolgen hebben. In dit onderzoek werden daarom de verschillende ‘niet medische’ methodes bekeken om stemnoduli te behandelen.
Uit het onderzoek blijkt dat stemhygiëne en patiënt educatie (voorlichting over stembelasting), ontspanningsoefeningen, directe facilitering en ademhalingsoefeningen als alternatief en met succes worden toegepast. Vooral intensieve en ‘telehealth’ therapie bleken succesvol. Voor een intensieve therapie kreeg de patiënt in 3 weken 8 sessies bij een logopedist. Normaal is de frequentie 1x in de week. De therapie (een combinatie van oefeningen en gedragsverandering) werd intensief gemonitord. Dit gebeurde op de praktijk van de logopedist of op afstand via skype e.d. (Telehealth).
Ondanks dat stemnoduli vaak terug komen werd slechts is 3 studies onderzoek daarnaar gedaan. Alleen Engelstalige onderzoeken zijn onderzocht en daardoor zijn er meerdere studies over dit onderwerp niet in dit onderzoek betrokken.
De conclusie is dat de verschillende stemmethodes die gebruikt worden voor de behandeling van stemnoduli effectief zijn, maar dat er meer specifiek onderzoek per methode gedaan zou moeten worden. Wat is het effect per methode?
Het Stemplatform Nederland markd208.sg-host.com wil daar graag aan bijdragen en zal gaan zoeken naar mogelijkheden om op kleine schaal praktijkgericht onderzoek naar stemmethodes ter voorkoming en behandeling van stemnoduli te gaan doen. Als meerdere zangdocenten, logopedisten en KNO-artsen een zgn ‘case-study’ (1 behandeltraject van 1 patiënt/leerling met een bepaalde methode) zouden maken, zou een bundel daarvan weer een steentje bijdragen aan de kennis over de behandeling van stemnoduli en de verschillende stemmethodes. Leden van de NVZ die aan zo’n onderzoek zouden willen meewerken worden van harte uitgenodigd zich te melden. Ook leden die meer over praktijkgericht onderzoek zouden willen leren mogen zich melden. Bij voldoende interesse zou een studiedag over dit onderwerp mogelijk zijn. Mail naar: professionalisering@zangpedagogen.nl
Willemijn van Gent