PEVoC14
Door Hanneke Bax en Ilse Heus
Dit jaar was de 14e editie van the Pan-European Voice Coference (PEVoC) in Tallin, Estland. Wij, Ilse Heus en Hanneke Bax, vertrokken op 23 augustus om ons een aantal dagen helemaal onder te dompelen in stem, stem en…. stem!
PEVoC is gestart in 1995 door Johan Sundberg en Gunnar Rugheimer, waarbij PEVoC als een mondiale verzamelplaats fungeert voor specialisten die zich bezig houden met het wel en wee van de stem. PEVoC als plek waar al deze mensen hun zoektochten en ontdekkingen op het stemgebied met elkaar kunnen delen.
Ilse ging dit jaar voor het eerst en Hanneke was, na Praag, Florence, Gent en Kopenhagen, voor de vijfde keer naar PEVoC in Tallinn. Het congres startte met een openingslezing van Allan Vurma over de crossover tussen zingen en wetenschap. Al bij een peiling bij de opening was duidelijk met wat voor divers publiek je te maken hebt; er waren KNO-artsen, logopedisten, wetenschappers, zangdocenten, zangers en acteurs van 30 verschillende nationaliteiten. Vervolgens was er een fantastisch optreden van ImproVoc3 waarin alle hoeken van de zaal vocaal werden overdonderd. Na een openingsreceptie en een goede nacht slaap startte de eerste dag vol lezingen, workshops, presentaties, rondetafelgesprekken en masterclasses. Met 8 activiteiten parallel in verschillende zalen was er altijd keuze genoeg. Een vraag als “heb ik meer zin in een presentatie van een wetenschappelijke publicatie over herstel na een stemoperatie, een workshop grunten of een demonstratie manuele facilitatie tijdens het zingen?” klinkt voor ons als voicegeeks natuurlijk als muziek in de oren! Het waren 3 volle dagen met tal van activiteiten.
Top 5
Het is uiteraard onmogelijk om uit al het aanbod 5 dingen te kiezen die we het leukst of het meest opmerkelijk vonden, maar hier toch een poging:
- Je kunt een milde manuele facilitatie toepassen tijdens het zingen. Eigenlijk geef je dan een tactiele cue.
- Grunten en fluitregister trainen kan een betere glottissluiting geven (mits goed uitgevoerd uiteraard), waardoor stemgeving daarna veel makkelijker en meer ontspannen gaat.
- Sommige dieren hebben hun stemplooien in de neus zitten.
- Een nieuwe methode voor hydratatie: je kunt je stemplooien bevochtigen d.m.v. een nat verbandgaas voor je neus en een olijf mét ansjovis in je mond…. Er wordt nog verder onderzoek naar gedaan….
- De akoestische functie van de epilaryngeale tube is vergelijkbaar met het mondstuk van een trompet
Workshops Hanneke en Ilse
Op vrijdag waren wij aan de beurt. We gaven samen een workshop over het gebruik van apps in stemtherapie. Allereest schetsten we een theoretisch kader over zelfmanagement en self-efficacy en waar cliënten op dit vlak in de behandeling tegenaan lopen. Daarna lieten we zien waarom apps volgens de literatuur van toegevoegde waarde kunnen zijn. Vervolgens lieten we verschillende apps zien die voor stemtherapie gebruikt kunnen worden. En tot slot demonstreerden we Voice Buddy. Deelnemers konden de app downloaden en aan de slag met de app om echt zelf te ervaren hoe het is om oefeningen met een app te doen. De reacties waren heel positief en er is zelfs al interesse in het buitenland.
Later die middag gaf Hanneke een workshop over haar werk als docent spraak op de muziektheaterafdeling van Codarts, waarin spraak als verbindend vak tussen spreken en zingen centraal stond. Ze liet goed zien welke hoge eisen er worden gesteld aan de vocal performers in spé en hoe ze daar met het docententeam ondersteuning en training in bieden. Ook werd het publiek uitgedaagd zelf te ervaren hoe het was om op het podium aan het werk te zijn d.m.v. oefeningen. Het was een heel inzichtelijke en interactieve workshop, die zeer gewaardeerd werd!
“Once you go to PEVoC … you’ll always go.”
Het hele congres heeft ons veel nieuwe ideeën, opgefriste kennis, veel lol, een vermakelijk gala, overweldigende optredens en prachtige ontmoetingen met talloze internationaliteiten en disciplines gegeven. Eigenlijk kunnen we niet wachten tot de volgende PEVoC! Want ben je één keer geweest, dan wil je het nooit meer missen! Het congres vindt over 2 jaar plaats in Santander in Spanje. Wij zijn dus vast aan het sparen (en danken het Damsté-Terpstrafonds voor hun gulle bijdrage dit jaar) en tot die tijd gaan we zeker onze nieuwe inzichten in onze behandelingen en stemlessen implementeren!
Foto’s met toestemming geplaatst