Spasme / Spasmodische dysfonie

Spasmodische dysfonie is een neurologisch ziektebeeld. Het kenmerkt zich door onvrijwillige spiersamentrekkingen, d.w.z. zonder dat u dat wilt. U kunt hier dus niets aan doen.

Oorzaak

Neurologisch.

Het is nog onduidelijk wat precies de oorzaak is.

Symptomen

De spieren van stembanden en/of strottenhoofd spannen zich onwillekeurig, d.w.z. zonder dat u dat wilt. Vaak klinkt de stem gespannen of geperst, en sluit de keel zich even.

Diagnose

De KNO-arts onderzoekt de stembanden en constateert de spasmodische dysfonie.

Behandeling

Niet operatief: Injectie door KNO-arts, bijv. via injectie met Botox.
Operatief: Neurectomie
Logopedie/stemtherapie

Met behulp van Botox injecties in de stembanden wordt de stem bij patiënten met een spasmodische dysfonie in 70 tot 90 % van de gevallen bijna weer normaal. Het effect van Botox in de stembanden houdt gemiddeld 3 maanden aan.
Botox is een middel dat een tijdelijke verlamming van de spieren van de stemband geeft waardoor de onwillekeurige beweging die bij een spasmodische dysfonie voorkomt, verminderd wordt. Omdat Botox een tijdelijk werkend middel is en om een goed resultaat te behouden, moeten de Botox injecties periodiek herhaald worden.

Bijwerkingen bij Botox

Het kan voorkomen dat er bijwerkingen optreden door het gebruik van Botox. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn van voorbijgaande aard. Wel is het van belang om de duur en de ernst van de bijwerkingen goed te onthouden omdat dit tijdens de volgende injectie met Botox van invloed kan zijn op de hoeveelheid injectievloeistof die dan gekozen wordt. Gemiddeld duren onderstaande bijwerkingen tussen de één en twee weken. In sommige gevallen kan dit langer duren.

Bijwerkingen zijn:

  1. Heesheid/fluisterstem. Door Botox kunnen de spieren tijdelijk niet meer voldoende kracht leveren om de stembanden goed te laten bewegen. Hierdoor ontsnapt er lucht.
  2. Dit kan variëren in ernst. Het kan helpen om bewuster te slikken. Eventueel kan een logopedist daarbij helpen door het geven van slikadviezen.