Stemprofessional in beeld: Femke van Eijck-Leermakers
Van tijd tot tijd kunnen we met trots een stemprofessional en collega in het vakgebied stem in beeld brengen.
Deze keer het woord aan: Femke van Eijck-Leermakers.
Femke van Eijck-Leermaker (foto geplaatst na toestemming)
Welke overtuiging of handelswijze heeft je beroepsmatig handelen de afgelopen 5 jaar het meest verbeterd?
De klacht staat nooit op zichzelf, maar is onderdeel van het hele leven en het systeem van de cliënt. Daarom is holistisch kijken en heel goed samenwerken met de cliënt en andere disciplines essentieel.
Welke patiënt of behandeling is je het meest bijgebleven en waarom?
Het is lastig om er maar 1 te noemen, maar eentje vond ik wel heel bijzonder. Een jonge client die net met de huisarts had besproken dat ze transgender is en dat ze voortaan door het leven wil als vrouw meldde zich bij mij aan om aan haar stem te werken en een vrouwelijker geluid te maken. Ze kwam binnen met een baardje van 3 dagen en een lage stem, maar intussen zijn we zo ver dat ze helemaal als vrouw door het leven gaat met een stem die daar al steeds meer bij past. Ik heb haar zien opbloeien: ze heeft veel meer zelfvertrouwen, geniet van alle nieuwe stappen die ze maakt en de doelen die ze behaalt. Wat trots ben ik op haar en wat is het toch heerlijk om te kunnen zeggen dat ik daar een (klein) aandeel in heb gehad!
Wat vind je de beste tips op stemgebied?
Een goede warming-up in de ochtend is het halve werk.
De adem is de poort naar een goede stem, naar rust en naar vitaliteit.
Blijf consequent drinken, kleine slokjes, de hele dag door.
Vernevelen kan je stemplooien snel weer in goede conditie krijgen.
Welk boek zou je collega’s aanbevelen en waarom?
“De adem, bron van ontspanning en vitaliteit” van R. Herbig. Er staan hele fijne oefeningen in die ik vaak met cliënten doe. Daarnaast “Adembenemend” van collega’s Yolande Kylstra en Miriam Helsper, omdat het heel toegankelijk is geschreven en een schat aan ademoefeningen heeft. Ik gebruik het echt elke week wel een paar keer, dus wat mij betreft is het echt een aanrader!
Als je ergens een gigantisch bilboard zou kunnen neerzetten, wat zou er dan op staan en waarom?
Heb je last van adem-, stem- en keelklachten? Blijf er niet mee lopen, maar ga naar een logopedist!
Welk advies zou je geven (voor wat betreft je eigen discipline) aan een logopedist die zich wil specialiseren op stemgebied?
Bedenk je goed welke richting je op wilt binnen de stemtherapie, want er is zo ontzettend veel wat er mogelijk is. En doe in elk geval een cursus manuele facilitatie, want je kunt echt niet zonder als stemlogopedist.
Welk advies zou je geven (voor wat betreft je eigen discipline) aan een KNO-arts die zich wil specialiseren op stemgebied?
Maak goed gebruik van het kaartje op www.stemplatform.nl, want daar staan veel gespecialiseerde stemlogopedisten.
Welk advies zou je geven (voor wat betreft je eigen discipline) aan een zangdocent die zich wil specialiseren in de gezondheid van de stem?
Zoek een stemlogopedist in de buurt op en bespreek of je een samen kunt sparren over een samenwerking of waar voor ieder van jullie de grenzen van jullie kunnen liggen. Wanneer doe je het zelf en wanneer stuur je door?
Wat vind je belangrijk om aan collega stemprofessionals te melden?
Ik denk dat het erg belangrijk is dat we elkaar steunen, elkaar op waarde schatten en gebruik maken van elkaars expertise en kennis, zodat de cliënt/patiënt de best mogelijke hulp krijgt.
Wil je ook graag iemand, of jezelf op het Stemplatform terugzien?
Klik dan hier! Wij zien de ingestuurde stukjes graag verschijnen!