Stemprofessional in beeld
Esther van Es is werkzaam als zangeres, zangdocent/coach en voice-over. In deze editie zetten we deze collega in het zonnetje.
Foto: Esther van Es (geplaatst na goedkeuring)
Welke overtuiging of handelswijze heeft je beroepsmatig handelen de afgelopen 5 jaar het meest verbeterd?
Zonder twijfel is dat het volgen van de opleiding Universal Voice Teacher aan het Universal Voice Institute geweest. Daar ben ik ingestroomd in het tweede jaar (Master Your Voice). In dat jaar gingen we aan de slag met onze eigen stem a.d.h.v. het ontwikkelde systeem. Het 3e jaar was gericht op de anatomie achter alles dat je stem kan, en het geven van zanglessen volgens het Universal Voice System.
De methode heeft mijn lesgeven naar het volgende level gebracht, dat waar ik naar op zoek was.
Na mijn studie Zang Lichte Muziek aan het conservatorium van Rotterdam ben ik mij altijd blijven bijscholen. Juist, want vanaf die tijd kwam er veel nieuwe kennis naar buiten over de stem. Niet alleen de klassieke methodes maar ook die voor de ‘moderne’ stem kregen plek.
Welke patiënt of behandeling is je het meest bijgebleven en waarom?
Oh jee, dat weet ik eigenlijk niet. Bij het zien van deze vraag zie ik veel gezichten voor me. Mensen die om verschillende redenen op les kwamen. Voor audities om vervolgens door te stromen (en soms ook niet), een popzangeres die platen maakt en is gaan touren, mensen met stemproblemen vooruit helpen, de (kleine) Tarzan die werd aangenomen en die ik mocht bewonderen in Scheveningen, iedereen die voor zijn plezier komt en makkelijk wil zingen of inzicht wil krijgen. Echt van alles en iedereen. Waar ik erg blij van word zijn de mensen die zin hebben om te gaan voor de vooruitgang, ook als is het soms even moeilijk.
Wat vind je de beste tips op stemgebied?
Weten wanneer je ‘hard’ moet werken en wanneer niet. De boog kan niet altijd gespannen staan. Maar, dat op zich vergt al veel inzicht en (h)erkenning.
Doe wat bijdraagt aan beter stemgebruik, train en ontspan. Ik denk dat veel zangers van alle niveau’s (met ambitie) denken dat tijdens het oefenen alles al perfect moet gaan. We zijn streng voor onszelf. Doe wat je moet doen, doe dat regelmatig en vertrouw erop, dat het lichaam en de geest zich trainen om verder te komen. Je moet natuurlijk wel weten wat je moet doen, dat dan wel.
Laat het dan weer even los en pak het de volgende dag weer op. Na een poosje is je vooruitgang ineens erg hoorbaar.
We zijn ook niet in drie dagen ‘bikiniproof’, toch?
Welk boek zou je collega’s aanbevelen en waarom?
Nou, dat kan er nooit maar een zijn. Zelf verzamel ik veel verschillende kennis en mijn interesse ligt breed. Dat gaat van zangtechnieken tot orthomoleculaire kennis tot het zenuwstelsel tot een goed boek over moestuinieren. Haha…
Alles wat bijdraagt aan gezondheid en een beetje geluk.
Dat draagt ook bij tot fijner zingen!
Als je ergens een gigantisch bilboard zou kunnen neerzetten, wat zou er dan op staan en waarom?
Zorg goed voor jezelf en doe wat je moet doen om te komen waar je wilt zijn.
Klinkt als een inkoppertje misschien, maar oh oh, doe het maar eens.
Het leven is leren. En door te leren wordt het leven leuker. Zo zie ik het.
Welk advies zou je geven (voor wat betreft je eigen discipline) aan: een logopedist die zich wil specialiseren op stemgebied?
Zelf zou ik het geweldig vinden als meer logopedisten kennis zouden hebben van de zangstem. Dat er bij problemen een brug geslagen kan worden tussen spreken en zingen.
een KNO-arts die zich wil specialiseren op stemgebied?
De stem is ontzettend persoonlijk. Wat voor mij heel belangrijk was, toen ik zelf stemproblemen moest ondervinden, was dat er tijd voor mij werd genomen. Dat was niet vanzelfsprekend en dat heb ik aangegeven. De stem is een waanzinnig emotioneel instrument. Voor een professioneel zanger is het doodeng om iets te gaan mankeren en niet te weten hoe het zich verder zal ontwikkelen. Dat verdient tijd en aandacht, voor inzicht en begeleiding.
een zangdocent die zich wil specialiseren in de gezondheid van de stem?
Verdiep je in de mens die voor je staat. Wat is zijn of haar leefwijze. En dan bedoel ik niet als therapeut, maar als gezond denkend mens. Wat gebeurt daar waardoor de gezondheid van de stem achteruit gaat? Wees nieuwsgierig naar andere vormen van aanpak, zoals bijvoorbeeld orthomoleculaire kennis, werking van immuunsysteem of tools en oefeningen voor het lichaam voor balans. Natuurlijk is weten wat goed en slecht is voor een stem een vereiste, maar ook wat goed en slecht is voor de rest van het lichaam.
Dat is natuurlijk veel en je kunt niet alles weten. Zorg dan dat je mensen kent die op andere vlakken goede begeleiding kunnen geven. Werk samen als je het even niet weet. Goede dingen komen niet altijd vanuit één hoek.
Wat vind je belangrijk om aan collega stemprofessionals te melden?
Dat we een prachtig beroep hebben. Het begeleiden van de Zingende Mens.