In 7 vragen wordt een beeld geschetst van verschillende stemprofessionals, zowel KNO-artsen, logopedisten als zangdocenten.
‘De enige echte reis is niet om met dezelfde bril op door honderd verschillende landen te reizen, maar om een en hetzelfde land door honderd verschillende brillen te bekijken’.
Marcel Proust
Vandaag: Astrid de Vries-van de Lustgraaf, logopedist, werkzaam in Nieuwegein, Praktijk voor Logopedie, training, coaching.
1. Welke overtuiging of handelswijze heeft je beroepsmatig handelen de afgelopen 5 jaar het meest verbeterd?
Oprechte aandacht en interesse in de persoon als startpunt is essentieel. Voelt de ander zich gehoord, gezien, begrepen? Wat kun en wil je samen bereiken? En in elke behandeling de brug maken naar de praktijk.
2. Welke patiënt of behandeling is je het meest bijgebleven en waarom?
Een treinconducteur kwam bij mij na een operatie aan de stembanden (poliep). De stem bleef 2 weken helder maar werd toen weer fors hees. Wat bleek? Hij had het advies ‘stemrust’ gekregen. ‘Niet praten dus’ dacht hij en ging vervolgens lekker naar de sportschool om krachttraining doen met veel spierspanning op de keel en pufgeluiden. Bij controle bleek de geopereerde stemband niet goed genezen en moest een tweede operatie volgen. Hij kwam daarvoor alvast bij mij en we hebben in een paar lessen basis adem-stem gedaan. Tevens heb ik hem laten zien hoe het er in de keel uitziet en besproken welke activiteiten stembelasting geven. Na de tweede operatie hebben we de stembelasting rustig opgebouwd en kon hij gebruik maken van de vaardigheden die we al geoefend hadden. Het gaf hem inzicht, vertrouwen en een veilig gevoel rondom zijn stemherstel. Na een paar weken kon hij de stem weer in het volle bereik gebruiken, ook in de trein met nogal wat achtergrondlawaai en lastige reizigers die soms streng toegesproken moeten worden.
3. Wat vind je de beste tips op stemgebied?
- Gebruik je stem op een passend volume (zeker in tijden van werken achter een beeldscherm en spreken achter een mondkapje)
- Drink voldoende water
- Blijf (door)ademen tijdens lichamelijke en geestelijke inspanningen.
4. Welk boek zou je collega’s aanbevelen en waarom?
- Laatst heb ik het boek ‘Adembenemend’ gelezen van Miriam Helsper en Yolande Kylstra. Een boek met oefeningen op het gebied van adem en ontspanning die je door middel van QR codes kunt afluisteren. Lekker praktisch.
- Daarnaast een tip voor de podcast van Tim Bosselaar en Hanneke Bax: ‘Zeg’. In elke aflevering gaan ze op zoek naar antwoorden op vragen over stem en spreken. Zie ook de info hierover op het Stempatform.
5. Als je ergens een gigantisch bilboard zou kunnen neerzetten, wat zou er dan op staan en waarom?
‘Vind je stem en inspireer anderen om hun eigen stem te vinden’
6. Welk advies zou je geven (voor wat betreft je eigen discipline) aan een logopedist die zich wil specialiseren op stemgebied?
- Train je eigen spreek-en zangstem
- Vul je logopedische ‘gereedschapskist’ met zowel stemtechnieken als ook training van communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling
- Ga bij verschillende collega’s stemtherapeuten kijken
- Blijf luisteren, kijken, voelen en zeker ook twijfelen
- Ga naar gespecialiseerde stemcongressen zoal PEVOC
7. Wat vind je belangrijk om aan collega stemprofessionals te melden?
Deel kennis en kunde met elkaar, zowel binnen je eigen discipline als ook met andere disciplines. Met de huidige audio-visuele middelen kunnen we snel even met elkaar overleggen, meedenken en meeluisteren. Het verrijkt je kennis als collega’s onderling, het vergroot inzicht in mogelijkheden/aanvullingen van de verschillende disciplines en patiënten voelen zich optimaal geholpen en gehoord.
8. Ik geef de bal van ‘stemprofessional in beeld’ door aan: Hanneke Bax, logopedist