In 7 vragen wordt een beeld geschetst van verschillende stemprofessionals, zowel KNO-artsen, logopedisten als zangdocenten.
‘De enige echte reis is niet om met dezelfde bril op door honderd verschillende landen te reizen, maar om een en hetzelfde land door honderd verschillende brillen te bekijken’.
Marcel Proust
Vandaag: Willemijn van Gent, zangeres, zangdocent, stemcoach, bestuurslid NVZ; werkzaam in Den Haag, ‘Willemijn van Gent Zangles – stemcoaching’.
1. Welke overtuiging of handelswijze heeft je beroepsmatig handelen de afgelopen 5 jaar het meest verbeterd?
Tijdens de opleiding logopedie heb ik intervisie leren kennen. Ik heb dat geïntroduceerd bij de NVZ en ben zelf een groep begonnen. Het regelmatig ‘sparren’ met collega’s over leerlingen en literatuur is een enorme inspiratie voor mijn lessen.
2. Welke patiënt of behandeling is je het meest bijgebleven en waarom?
Een van mijn leerlingen is al 3 jaar bij me. Haar stem kraakte enorm en ze zat helemaal op slot, ze durfde steeds minder haar stem te laten horen. Stap voor stap hebben we ontspanning in de stem gekregen. De stem kraakt niet meer, de hoogte is vol en ruim en ze zingt nu al het repertoire waar ze ooit van droomde.
3. Wat vind je de beste tips op stemgebied?
Voor mij is de Pahnmethode een onmisbaar onderdeel van mijn ‘gereedschapskist’ als zangdocent. Vaak is het produceren van het basisgeluid al voldoende om leerlingen de sensatie van ontspanning en het produceren van boventonen te laten ervaren en te kunnen toepassen in lastige frases. Door het te oefenen op alle klinkers, mee te nemen in de inzingoefeningen en daarna repertoire krijgen leerlingen met stemproblemen vaak een doorbraak.
4. Welk boek zou je collega’s aanbevelen en waarom?
Janice Chapman: “Singing and Teaching Singing – A Holistic Approach to Classical Voice”. Het boek is ideaal voor zangstudenten om hun instrument te leren kennen en de verschillende wegen hoe je je stem en de uitvoering van repertoire kunt verbeteren. Voor zangers die op het conservatorium niet een goede basis voor methodiek en didactiek hebben gehad een must have met alle info voor succesvol lesgeven van klassiek repertoire.
5. Als je ergens een gigantisch bilboard zou kunnen neerzetten, wat zou er dan op staan en waarom?
Een ruime, open mond in ‘A’ stand met stralende ogen erboven en de tekst: Durf te zingen! Veel leerlingen zitten vast in aannames en angsten over hun stem. Naast werken aan de stem zelf werk ik als zangdocent vooral aan zelfvertrouwen en durf.
6. Welk advies zou je geven aan een logopedist/KNO-arts/zangdocent die zich wil specialiseren op stemgebied?
- een logopedist die zich wil specialiseren op stemgebied?
Neem een poosje zangles en leer onbekende hoeken van je stem kennen. - een KNO-arts die zich wil specialiseren op stemgebied?
Neem zelf zangles en ervaar hoe adem en articulatie de muziek vorm geven en de stem laten stromen - een zangdocent die zich wil specialiseren in de gezondheid van de stem?
Verdiep je in de logopedische stemmethodes en coachingstechnieken.
7. Wat vind je belangrijk om aan collega stemprofessionals te melden?
Leer je collega stemprofessionals kennen, stuur naar elkaar door en overleg.
8. Ik geef de bal van ‘stemprofessional in beeld’ door aan:
Michelle Mallinger
Foto: Zangles per Zoom!