In 7 vragen wordt een beeld geschetst van verschillende stemprofessionals, zowel KNO-artsen, logopedisten als zangdocenten.
‘De enige echte reis is niet om met dezelfde bril op door honderd verschillende landen te reizen, maar om een en hetzelfde land door honderd verschillende brillen te bekijken’.
Marcel Proust
Vandaag: Michelle Mallinger, zangeres, zangdocent, logopedist; ze is o.a. werkzaam als zangdocent aan het Muziekinstituut van de St. Bavo Koorschool in Haarlem, docent Amerikaans-Engels op het Conservatorium van Amsterdam, logopedist op de afdeling KNO van OLVG en docent Logopedie aan Hogeschool Utrecht; ze is medeoprichter van Stichting La Voix.
1. Welke overtuiging of handelswijze heeft je beroepsmatig handelen de afgelopen 5 jaar het meest verbeterd?
Tijdens de opleiding logopedie heb ik de rollen van ‘evidence based’ en ‘best practice’ werken bij stemklachten ontdekt. Ik werk met een mix van beiden, zowel in de logopedie praktijk als met mijn eigen zangstudenten. Dit houdt in dat ik mijn keuzes goed kan onderbouwen en uitleggen aan patiënten en zang studenten.
2. Welke patiënt of behandeling is je het meest bijgebleven en waarom?
Het behandelen van wat men eerder ‘psychogene dysfonie’ noemde (nu ‘functionele dysfonie’), is voor mij altijd bijzonder. Dat iemand door onverklaarbare redenen geen stem heeft en na 1 lange behandeling de deur sprekend uit kan is prachtig.
3. Wat vind je de beste tips op stemgebied?
Luister met jouw oren en met jouw hart. Wat zijn de klachten en zorgen van de patiënt of zanger? Niet jouw eigen ideeën invullen van wat jij zelf denkt dat die persoon nodig heeft. De hulpvraag is altijd leidend.
4. Welk boek zou je collega’s aanbevelen en waarom?
‘Stemstoornissen’ van De Bodt et al. Het is een goed basis handboek voor het onderhoud, onderzoek en behandeling van de stem. Het heeft ook goede informatie over de professionele zangstem.
5. Als je ergens een gigantisch bilboard zou kunnen neerzetten, wat zou er dan op staan en waarom?
‘De stem is het oog van de ziel. Zorg goed voor jouw stem’
6. Welk advies zou je geven aan een logopedist/KNO-arts/zangdocent die zich wil specialiseren op stemgebied?
- een logopedist die zich wil specialiseren op stemgebied? Neem zangles en ontdek jouw eigen zangstem. Luister naar opnames en live optredens van zangers om jouw oren te trainen. Bouw jouw kennis op over fonetiek.
- een KNO-arts die zich wil specialiseren op stemgebied? Idem dito als bij de logopedist! Ook erbij: maak stroboscopische opnames juist op de stemgebieden waar de zanger zijn stemklacht het meest ervaart. Niet alleen de borststem, maar analyseer de overgang van de registers.
- een zangdocent die zich wil specialiseren in de gezondheid van de stem? Ken heel goed de anatomie en fysiologie van de stem. Onderbouw jouw adviezen over stemzorg. Geef niet alleen advies op basis van jouw eigen ervaring.
7. Wat vind je belangrijk om aan collega stemprofessionals te melden?
Werk samen want er is veel goed te halen uit de drie specialismes. Wees niet bang om vragen te stellen als je het niet weet.
8. Ik geef de bal van ‘stemprofessional in beeld’ door aan:
Martine Straesser
Foto boven: voorstellingsfoto van Jaap Kroon: ‘La Voix Humaine’ van Poulenc.
Foto onder: privé foto met docent Nelly Miricioiu, sopraan
Michelle Mallinger, sopraan, behaalde haar Bachelor of Arts diploma in Vocal Performance van de San José State University (VS). Daarna studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag), waar ze haar Bachelor of Music graden in koordirectie en solozang haalde. Michelle’s operarollen omvatten Dido uit Purcells Dido and Aeneas, La Messagera uit Monteverdi’s Orfeo, Venus in John Blow’s Venus and Adonis (compleet met barok dans en gestiek) en Beatrice van Berlioz’s Beatrice et Benedict. Ze was finalist in het Concours International de Chant Baroque de Chimay 2004 en semi-finalist in de Brunnenthaler Concours voor Oude Muziek 2007 in Oostenrijk en in 2008 Spazio Musica concours in Orvieto. Michelle ontving in 2006 haar post-graduate diploma van de Operastudio Vlaanderen in Gent, België. In 2007 zong zij bij de Hamburger Kammeroper in hun productie van La Cenerentola de titelrol (52 uitvoeringen). Michelle maakt haar eerste commerciële opname met Dirk Vermeulen en het Vlaamse orkest Prima La Musica in 2008 met “Four Native American Songs” van de Nederlandse componist Erik Lotichius. Ze is ook een veel gevraagde oratorio zangeres met werken zoals de Matthäus Passion en Weinachts Oratorio van Bach, Elias van Mendelssohn en de Te Deum van Dvorak. In 2010 maakt Michelle haar solo debuut in het Concertgebouw met de muziek van Lotichius en haar ensemble debuut bij De Nederlandse Opera in de productie A Dog’s Heart. Samen met regisseur Hans Nieuwenhuis heeft ze in 2016 en 2017 Poulenc’s ‘La Voix Humaine’ uitgevoerd in Nederland en Muscat, Oman. Ze is een zangdocent aan de Muziekinstituut van de St. Bavo Koorschool in Haarlem, docent Amerikaans-Engels op het Conservatorium van Amsterdam, logopedist bij het OLVG-West zoekenhuis (poli-KNO) en docent Logopedie aan het Hogeschool Utrecht. Michelle is medeoprichter van de Stichting La Voix in Haarlem.