In een aantal vragen wordt een beeld geschetst van verschillende stemprofessionals, zowel KNO-artsen, logopedisten als zangdocenten.
‘De enige echte reis is niet om met dezelfde bril op door honderd verschillende landen te reizen, maar om een en hetzelfde land door honderd verschillende brillen te bekijken’.
Marcel Proust
Vandaag: Alet Slokkers-van den Berg
Ik werk als stemtherapeut in Rotterdam. Daarnaast werk ik als docent logopedie op Hogeschool Rotterdam. Als aanvulling op mijn werkzaamheden zit ik op dit moment in mijn laatste masterjaar gezondheidspsychologie. Hierdoor heb ik breder leren kijken naar cliënten en heb ik handvatten gekregen om dit te betrekken in de behandeling. Dit geeft verdieping in het behandelen en ik ervaar een beter resultaat bij mijn cliënten. Ik heb me hiernaast extra verdiept in gespreksvoering, waarbij ik psychologische gespreksvoering en motiverende gespreksvoering hele bruikbare vaardigheden vind om in te kunnen zetten om mensen te kunnen confronteren of te stimuleren.
1. Welke patiënt of behandeling is je het meest bijgebleven en waarom?
Een magisch moment in de behandeling vind ik als de cliënt een nieuw (of soms juist oud) geluid bij zichzelf ontdekt. Zeker als we samen terugluisteren en de cliënt ervaart hoe goed, vol of helder de stem ineens kan klinken zonder dat dit moeite kost en dat de cliënt hier zichzelf nog steeds mee identificeert of juist weer mee identificeert. Je ziet cliënten dan vaak helemaal opbloeien, dat is echt genieten.
2. Wat vind je de beste tips op stemgebied?
Een algemene tip op het gebied van stem: werken aan stem werkt goed als je nieuwsgierig bent naar je eigen mogelijkheden en de grenzen durft op te zoeken. Dan wordt behandeling niet alleen effectief, maar ook leuk. Daarin heb je als stemtherapeut/logopedist een hele belangrijke rol.
3. Welk boek zou je collega’s aanbevelen en waarom?
Op dit moment heb ik niet de rust om mij te verdiepen in de ‘stemliteratuur’ omdat ik volop in mijn afstudeertraject zit. Wel kan ik iedereen aanraden om congressen te bezoeken. Hier leer je niet alleen nieuwe inzichten, maar leer je ook je (internationale) collega’s kennen.
4. Welk advies zou je geven aan een logopedist/KNO-arts/zangdocent die zich wil specialiseren op stemgebied?
Collega’s die zich willen specialiseren in de stem zou ik adviseren om niet alleen praktische vaardigheden te leren (hoewel MFL zeker een must is), maar ook gesprekstechnieken. Zoals een docent van mij ooit al eens zei: een stemprobleem, komt zelden alleen. Niet dat je alles moet kunnen oplossen, maar je kunt soms al wel één en ander in kaart brengen, linken leggen tussen psychische stress en lichamelijke spanning en zo een cliënt misschien al verder op weg helpen. Daarnaast zou ik ze op het hart drukken dat er meerdere wegen naar Rome leiden: als de ene methode niet het juiste resultaat geeft zoek gerust samen met de cliënt verder naar een andere. Kom je er niet uit? Vraag hulp aan collega’s. Als laatste: hoe meer jij op je gemak bent met je eigen stem en het durven gebruiken ervan, hoe meer een cliënt dit ook zal doen.
5. Wat vind je belangrijk om aan collega stemprofessionals te melden?
Er wordt steeds meer en steeds beter de samenwerking gezocht, ook op bijvoorbeeld de sociale media. Dit platform is daar een mooi voorbeeld van. Mooi hoe we op die manier onze expertise versterken en we kunnen groeien door van elkaar te leren en te inspireren.
6. Ik geef de bal van ‘stemprofessional in beeld’ door aan:
Collega Esther Miske
Foto: met toestemming