Workshop: ‘Het Fonetogram: een blauwdruk van de stem”

In deze workshop neemt Marthè Nijkamp, stemlogopedist en ontwikkelaar van de software ‘Vox Phonetography’, je mee in de wereld van het meten van stemgeluid.

 

In een fonetogram meet men de maximale prestaties van de stem: hoe hoog, laag, zacht en luid kan iemand? Door over alle tonen metingen te maken komt het unieke profiel van iemand stemprestaties naar voren in een digitaal getekend blad. Deze ‘blauwdruk’ geeft alles prijs over een stem: over iemands stemgeluid, ligging van de zangstem, gebruik van de spreekstem en zelfs over onderliggende organische stemstoornissen. We starten met uitleg en demonstratie van het fonetogram. Vervolgens analyseren we voorbeelden van fonetogrammen van gezonde en verstoorde stemmen en komen er achter hoe het fonetogram sturend kan zijn op adviezen omtrent de zangstem en een logopedisch behandelplan. Ten slotte zetten we onze praktische kennis in om fonetogrammen te matchen met de stemmen die we kunnen horen, oor- én oogtraining.

U leert beter luisteren naar de stem, een fonetogram te interpreteren, en stemstoornissen te koppelen en specifieke fonetogramvormen. De workshop is relevant voor logopedisten, kno-artsen en zangpedagogen die werken met gezonde én verstoorde stemmen. De workshop is ook relevant als u nog niet in aanraking kwam met fonetogrammen of stemmetingen.