top of page

Boeklancering Alex Boon ‘Hoe zal ik het zeggen’

Boeklancering Alex Boon ‘Hoe zal ik het zeggen’

Vandaag lanceert Alex Boon zijn nieuwe boek: ‘Hoe zal ik het zeggen’. In zijn rol als sprekerstrainer neemt hij de lezer aan de hand om te werken aan de eigen stem en spraak. Stemplatform sprak met Alex over zijn boek.


Alex, met welke mensen werk jij als sprekerstrainer?

Je kunt beter vragen met wie ik niet werk: Ik werk niet met mensen die problemen hebben met spreken of stem, mensen die logopedie nodig hebben. Wel werk ik met mensen die een goedespreker willen worden, een betere acteur of willen spreken in het openbaar. Ik ben er voor iedereen die spreekt, sprekende professionals en professionele sprekers.


Voor welke sprekers heb je het boek geschreven?

Voor iedereen die spreekt, dus. Mensen die iets aan hun stem en spraak willen veranderen, omdat ze merken dat hun boodschap niet landt. Of sprekers die er gewoon meer over willen leren. Ze kunnen goed spreken, maar willen weten hoe stem en spraak in elkaar zitten.  Hoe komt het dat ze zo goed kunnen spreken? En hoe kunnen ze nog beter worden in het sprekersvak? Je kunt daarbij denken aan professionele sprekers en podiumkunstenaars.


Waarom ben je gaan schrijven?

In het verleden heb ik veel cursussen gegeven voor sprekers. Ik merkte dat ik vaak hetzelfde pad bewandel in die cursussen of bij individuele lessen. Dat ben ik op gaan schrijven. Nu is het een soort drie-stappen-handboek. Voor ik ging schrijven vocht ik met de paradox dat je spreken niet uit een boek kunt leren. Mijn uitdaging bestond er uitom een boek te schrijven waarmee dat toch zou kunnen; het is dan ook een boek dat je moet doén.


Een boek dat je moet doen? Bedoel je hardop?

Ja, ik bedoel hardop. Door alleen te lezen kun je het spreken niet trainen. Ook het luisteren is een heel belangrijk onderdeel van het werken aan je eigen stem en spraak. Luisteren is dan ook de rode draad in het boek. De lezer leert luisteren naar zichzelf, maar ook naar mensen in de omgeving. Je leert stem en spraak te analyseren.


Een sprekende illustratie uit jouw boek is een multitool. Kun je iets over deze metafoor vertellen?

Het boek ís een multitool. Je kunt het open flappen en dan kun je er iets mee doen. Je oor er mee openen, de spraak er mee vijlen of je dictie slijpen. Het is praktisch, je kunt er meteenmee werken. Ik kom uit een familie van hout-en metaalbewerkers, instrumentmakers en handvaardigheidsdocenten. Maar ik ben logopedist, dus ik praat alleen maar. Ik vind het fijn dat ik nu gereedschap heb gemaakt voor mijn eigen ambacht.


Wat hoop je dat de lezer (of doener) uit jouw boek haalt?

Ik hoop dat mensen het boek echt gaan doen en dat ze ‘o ja-momenten’ gaan beleven. Je gaat iets leren wat je eigenlijk al kunt, dat vind ik nou het leuke.


Waarom is het interessant voor de drie-disciplines die aan Stemplatform verbonden zijn?

In het boek snijd ik bepaalde discussiepunten aan over stem en spraak. Logopedisten en zangers zeggen bijvoorbeeld weleens dat je lichaam een klankkast is, maar dat is helemaal niet zo. Het is prima om de klankkast als metafoor voor je cliënten te gebruiken, maar het is ook fijn als je uit kunt leggen hoe het wérkelijk zit. Logopedisten kunnen door het boek ook specifieker leren over klankvorming in relatie tot stemgeving. En natuurlijk kan het boek een mooie start vormen voor beginnende studenten logopedie, omdat het op een toegankelijke manier inzicht en mogelijkheden geeft voor de eigen stem en spraaktraining.

Zangers die het boek gaan doen, kunnen ervaren ‘ja, dat is waar ook’. Ik schrijf eigenlijk maar heel kort iets over adem in het boek, dat adem reageert op bijvoorbeeld de kwaliteit van de stem. De stap van stem naar klankvorming is voor allebei de disciplines denk ik erg belangrijk.


En KNO-artsen kunnen nu zelfstandig ook eens stiekem met deze multitool aan hun eigen spraak werken. En morgen een feestelijke presentatie!Belangstellende platformleden zijn van harte welkom om op 16 april een gesigneerd exemplaar van het boek in ontvangst te nemen.


Als je nog geen uitnodiging hebt ontvangen kun je je vandaag dus nog aanmelden via info@alexboon.nl. Je ontvangt dan een bevestiging en een betaalcode; er geldt die dag een kortingsprijs van 24,20 (winkelprijs: 29,20) op de aanschaf van het boek.Kun je niet op de dag zelf aanwezig zijn of las je deze uitnodiging te laat? Geen nood: de korting is (uitsluitend!) voor stemplatformleden tot eind april geldig. Het boek kan zonder verzendkosten naar je worden opgestuurd als je je adresgegevens doorgeeft in je mailbericht.



Comments


bottom of page