Nieuwsbrief Stemplatform

In deze editie:
Hoera Stemplatform 5 jaar!
Cijfers
Interview Jopie Kuiper
Verslag najaarssymposium NVZ
Agenda tot januari

Nieuws vanuit het Stemplatform Hoera! Stemplatform bestaat 5 jaar! Alle reden voor een feestje: De leden van de werkgroep en de denktank hebben in het kader van dit heugelijke feit een avond met elkaar foto's gemaakt, er is heerlijk gegeten, volop gekletst en er zijn nieuwe toekomstplannen gesmeed. In deze nieuwsbrief dan ook een belangrijke aankondiging: op 13 april organiseert Stemplatform een symposium ‘Samen sterk voor de stem’.

In deze editie van de nieuwsbrief blikken we terug op 5 jaar Stemplatform en kijken we vooruit naar de toekomst.
Cijfers
In de afgelopen 5 jaar…
… hebben 366 stemprofessionals zich aangemeld, waarvan 52 KNO-artsen, 52 zangpedagogen en 261 logopedisten
…. heeft Stemplatform 1 landelijk symposium georganiseerd
… zijn er 15 stemprofessionals in het zonnetje gezet
… heeft onze website gemiddeld 23.000 gebruikers per jaar
… werkten er 14 mensen aan Stemplatform mee op de achtergrond
… werd www.stemplatform.nl in 39 landen op de wereld bezocht
… werden er jaarlijks zon 40 cursussen op het gebied van stem via ons gedeeld.

Interview Jopie Kuiper
Stemplatform bestaat dit jaar 5 jaar. Jopie Kuiper is vanaf het begin betrokken bij de oprichting van Stemplatform. Over de vraag of ze mee wilde werken aan een interview voor het lustrum hoefde zij niet lang na te denken. Ook voor Jopie zelf is het een bijzonder jaar, want zij is 50 jaar logopedist. In dit interview blikken we terug op het ontstaan van Stemplatform, haar contact met de familie Damsté-Terpstra en haar werkzame jaren als logopedist.
Ontwikkeling als logopedist
Jopie is logopedist en heeft jaren les gegeven aan logopedie opleidingen in Utrecht, Groningen, Rotterdam en Leiden. Tijdens haar opleiding logopedie, waaraan zij in 1970 begon, had zij vooral interesse in de neurologie. Maar toen zij klaar was om het werkveld in te gaan, was er in dat vakgebied geen werk te vinden. Zo belandde zij bij Helbert Damsté op de KNO-afdeling van het Academisch Ziekenhuis Utrecht (toen AZU, nu UMCU) en begon haar logopedische carrière op het gebied van stem. Vier jaar lang heeft zij in het academisch ziekenhuis met hem samengewerkt. Zijn vrouw Tiete Damsté stond tijdens Jopie’s studietijd aan het hoofd van de opleiding Logopedie. Bij de nascholingscursussen die Tiete organiseerde werden derdejaars studenten ingezet als assistenten; zo ook Jopie. Hieruit is een nauw persoonlijk contact met het echtpaar ontstaan.
Het Damsté-Terpstra Fonds
Helbert en Tiete waren mensen met een hart voor het vak. Het echtpaar heeft veel betekend voor de logopedie in Nederland. Jopie: “Ik heb veel aan hen te danken. Zij stimuleerden mij om verder te leren, om naar het buitenland te gaan, cursussen te volgen en die kennis weer mee te nemen naar Nederland. In mijn rol als docent op de opleidingen logopedie kon ik die kennis weer doorgeven. Dat was iets waar zij voor stonden: “Verbinden en kennis doorgeven.”
In 2003 werd het ‘Damsté-Terpstra Fonds’ opgericht. Dit fonds ondersteunt het ontplooien van initiatieven op het gebied van praktische en preventieve logopedie. Helbert en Tiete wilden hun vermogen investeren in de ondersteuning en ontwikkeling van logopedie. Jopie is bij het fonds betrokken vanaf het eerste uur. Bij het ondertekenen van de oprichtingsakte was zij erbij. Na 20 jaar betrokkenheid heeft zij vorig jaar afscheid genomen als bestuurslid van het DTF. Tijdens haar periode als bestuurslid heeft zij ook het Stemplatform zien ontstaan en expertise en netwerk op stemgebied ingebracht.
Ontstaan van het Stemplatform
“Het oorspronkelijke idee was dat er een stemcentrum zou worden opgericht, waar specialistische stemzorg geleverd kon worden, er ruimte was voor cursussen, nieuwe technieken uitproberen en stemstages bieden. Dat plan bleek al snel niet haalbaar. Toen hebben we nagedacht over wat er wél kon en kwamen we uit op het Stemplatform.” Aldus Jopie. Het verbaast Jopie niet dat het Stemplatform een succes geworden is. “Er zijn nu meer logopedisten die zich verdiepen in stem. Ik geloof dat dat ook mede door het Stemplatform komt. Bij het zoeken naar specialistische zorg wordt nu sneller gezegd ‘Kijk maar op het Stemplatform’, dat is mooi om te zien en sluit perfect aan bij de visie van Helbert en Tiete”.
Toekomstwensen
In de toekomst van Stemplatform zou Jopie graag zien dat er symposia op het gebied van stem worden georganiseerd om nog meer verbinding te creëren tussen de disciplines. Ook de beroepssprekers zouden meer betrokken kunnen worden. Zij is blij dat het Stemplatform zo’n succes geworden is en ziet de toekomst dan ook zeer positief in.
Tot slot
“Ik heb kansen gekregen om bij grote meesters stemtherapie cursussen te kunnen volgen. Samen met andere stemcollega’s in Nederland heb ik technieken en vaardigheden mogen doorgeven aan studenten logopedie en aan collega’s die zich in het stemvak wilden scholen. De opleiding tot stemtherapeut heeft bevlogen stemtherapeuten opgeleverd. Met veel plezier en dankbaarheid kijk ik terug op een periode van 50 jaar logopedie”.

Foto: Jopie Kuiper (geplaatst na toestemming)
Het najaarssymposium van de Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen
Op 30 september reisde de gehele zangdelegatie van het Stemplatform (zie Willemijn van Gent en Roos Plaatsman) van Den Haag naar Amersfoort voor het najaarssymposium van de Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen (NVZ). Het thema was transitie. De dag begon met een prachtig concert van Sem Jansen waarin hij zong en vertelde over zijn transitie van vrouw naar man. Beginnend aan de transitie was zijn grote angst dat hij niet meer kon zingen. Na veel gegoogle kwam hij namelijk tot de conclusie dat die kans heel groot was. Maar met een goede voorbereiding en hulp van een zangdocent en een logopedist klinkt zijn stem nu ontspannen en vrij, én heeft hij eigenlijk nooit stemproblemen. Hij heeft zijn transitie op beeld en geluid vastgelegd en samen met de liedjes en verhalen heeft hij een prachtige voorstelling gemaakt.
Op het symposium was er dit keer ruimte voor leden om eigen kennis te delen. Zo deelde Hanny van Lankeren haar informatie over de vrouwelijke tenor stem, Erik van Grootel over holistisch lesgeven en Franka van Essen over de polyvagaal theorie. Een theorie ontwikkeld door Steven Porges en verder ontwikkeld door Deb Dana als een therapie. De polyvagaal theorie wordt ook wel de wetenschap van veiligheid genoemd. Heel beknopt: Het autonome zenuwstelsel kan zich in een aantal staten begeven. Het kan zich veilig voelen, dreiging voelen, of levensbedreigd voelen. Neuroceptie bepaalt in welk deel van ons zenuwstelsel we terecht komen. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn, zodat je zelf kan zorgen dat je je veiliger voelt en dit ook kan creëren bij je cliënt.
De dag werd afgesloten door een workshop over de transitie van klassiek zang naar pop/rock door zanger Henk Poort en zijn zangdocent Daan Smits van Universal Voice. Nadat Henk Poort het eerste Cristina Deutekom concours won, besloot hij een aantal zanglessen te nemen. Maar na een paar lessen gaf hij het op: “ik snap niets van wat je zegt!”, klaagde Henk. En iedereen die lang zangles heeft gehad begrijpt wat hij bedoelt: “zing alsof er een mango in je keel groeit, laat de tonen uit je vloeien, schiet ze omhoog als sprankelend water”. Vage taal dus. En dat vindt Henk zo fijn aan Daan, hij vraagt alleen maar: doe dat eens luider, scherper, met meer lucht. De toehorende zangdocenten barstten los met vragen aan Daan Smits en hij was zo aardig om ze allemaal te beantwoorden.
En zo hadden alle NVZ leden weer een boel geleerd. Willemijn en ik dronken nog een 0.0-etje en reden zingend terug naar Den Haag.
Roos Plaatsman

Foto: Roos Plaatsman en Willemijn van Gent.
Wijziging in je gegevens?
Check als aangesloten stemprofessional regelmatig je gegevens om de kaart up-to-date te houden. Misschien ben je verhuisd of heb je een nieuw mailadres. Stuur ons een mailtje via contact@stemplatform.nl als er iets moet worden aangepast. Zo zorgen we er samen voor dat de website actueel blijft.
Agenda
Post-hbo-cursus: Lichtenberger Methode voor logopedisten (3 daagse cursus) | 28-10-2023 | Myra Grunning |
Moving cupping therapie | 09-11-2023 | Carla de Graaf, Rob Stallinga |
| 16-11-2023 | Einders Educatie |
| 18-11-2023 | Pro Education |
| 23-11-2023 | Carla de Graaf, Rob Stallinga |
| 28-11-2023 | Einders Educatie |
| 01-12-2023 | Emiel Hoefnagel, Timmy Hartmann |
Mis je iets in de agenda? Geef het door, de agenda op de website blijft up to date!
Goedgestemde groet namens het Stemplatform

Kommentare